Tractorparade Kortemark Schittert op vrijdagavond 23 december

26
okt
2022

Voor het eerst organiseert Gemeente Kortemark, in samenwerking met de landbouwraad, een tractorparade in kerstsfeer. Op vrijdagavond 23 december trekken tientallen sfeervol verlichte tractoren door de verschillende dorpskernen van onze gemeente. Niet te missen!

Parcours

De karavaan komt, onder begeleiding van de politie, vanuit de Lichterveldestraat het centrum van Kortemark binnengereden. De stoet trekt over de Markt, maakt de lus via de Stationsstraat, het Stationsplein en de Nieuwstraat en dwarst vervolgens een tweede keer de Markt.

Van daar gaat het via de Handzamestraat naar het centrum van Handzame. Na de passage over het Handzameplein komt de Edewallestraat aan de beurt, die de stoet volgt tot aan de Bescheewegestraat. Daar slaat men rechtsaf om bij de Koekelarestraat naar links richting centrum van Edewalle te tuffen. Ter hoogte van de Makeveldstraat gaat men echter opnieuw naar rechts, om zo via de Nachtegaalstraat in Edewalle te arriveren. Overheen de kasseien van de P.D. Vanhautestraat kruist de karavaan de Koekelarestraat en rijdt opnieuw de Edewallestraat in, tot aan de Hogestraat.

Die straat slaan de tractoren in en blijven ze volgen tot in het centrum van Werken. Via het Werkenplein en de Zarrenstraat zet de sliert tractoren koers naar het centrum van Zarren. Ze dwarsen er de Staatsbaan en volgen de Stadenstraat tot aan het kruispunt met de Amersveldestraat. De langste straat van de gemeente vormt vervolgens het decor voor Kortemark Schittert tot aan de Staatsbaan, dus ook overheen de wijk Huilaert. Een klein stukje Staatsbaan brengt de hele colonne tot aan de verkeerslichten, waar de Hoogledestraat wordt ingedraaid richting Hooglede. De tractoren maken nog een laatste ritje langs de Ieperstraat doorheen Elle en eindigen daarna de parade.

Onderaan deze pagina, en ook als document in bijlage, vind je een overzichtelijk plannetje terug.

Timing

Het is onmogelijk om tot op de minuut te voorspellen wanneer de kerstparade doorheen de verschillende dorpskernen zal rijden. Onvoorziene omstandigheden kunnen altijd voorvallen. Niettemin geven we graag deze richttijden mee voor de woonkernen, al raden we aan om zeker tijdig aanwezig te zijn:

  • Kortemark: 18.00 uur
  • Handzame: 18.25 uur
  • Edewalle: 18.45 uur
  • Werken: 19.00 uur
  • Zarren: 19.05 uur
  • Elle: 19.35 uur

Alle tractoren verzamelen nadien in de Lichterveldestraat ter hoogte van de Tuinwijk. Nabij de ingang naar de Krekemeersen vind je dan kraampjes van de lokale landbouwverenigingen. Ga er zeker eens langs en steun hen met de aankoop van een drankje of een hapje!

Veilig verkeer

De lokale politie zorgt dat alles in veilige omstandigheden kan verlopen. De karavaan mag sowieso niet worden onderbroken door andere weggebruikers. Komen er kinderen met je mee, laat ze dan flink met jou meegenieten vanop het voetpad of de kant van de weg. Op naar een schitterende Kortemark Schittert!

Zelf ook meerijden?

De inschrijvingen voor de deelnemende landbouwers zijn intussen afgesloten. De deelnemer met de mooist versierde tractor wint Kortemarkbonnen met een totale waarde van 100 euro. Daarmee kan je inkopen doen in tal van handelszaken in onze gemeente.


Contact informatie