De Oude Pastorietuin

Wat?

De Oude Pastorietuin is gelegen op de hoek van de Pastoor Blanckestraat met de Stationsstraat. Je komt er, pal in het centrum van Kortemark, terecht in een oase van rust. Er is ruimte om te verpozen op een bankje in de schaduw of in de zon, of op ontdekking te gaan naar wat deze tuin zoal in petto heeft.

 

Op deze site vind je bijvoorbeeld ten eerste een moestuin. Vrijwilligers staan in voor het onderhoud van deze samentuin. De opbrengst van de verschillende gewassen wordt verdeeld onder de vrijwilligers. Bedankt om dus zelf niet zomaar de moestuin kaal te gaan plekken, maar het werk en de inspanningen van deze mensen te respecteren. Naast de moestuin heb je ook een perenberceau en een bloemenweide.

appelboom pastorietuin

Ten tweede kan je er genieten van de geuren en kleuren van de kruidentuin. Die vormt de toegangspoort tot de pastorietuin. Je vindt er ook de bijenkorf van imker Robbe Dhulster.

Tot slot kom je, als je links om het pastoriegebouw heen loopt, terecht in een schaduwrijke tuin met kikkerpoel. Tijdens de zomermaanden organiseren de gemeentelijke cultuurdienst, maar ook plaatselijke verenigingen, optredens op het podium. Het zorgde al voor heel wat onvergetelijke, sfeervolle muziekavonden onder de blote hemel.

Wanneer?

Doorheen het jaar is de tuin voor iedereen vrij toegankelijk vanaf zonsopgang en dit tot zonsondergang. Op donderdagnamiddag zie je er heel wat bedrijvigheid: dan komt de vrijwilligerswerking samen om te werken in de moestuin, om het gras te maaien of de planten in de pastorie te bewateren.

Vrijwilligerswerking

Zin om zelf ook deel uit te maken van de vrijwiligerswerking en wekelijks één of meerdere keren met de andere vrijwilligers samen te komen en de handen uit de mouwen te steken in de samentuin? Dat kan zeker! Elk helpt mee volgens zijn eigen mogelijkheden en sterktes. Zo zijn er de kenners van alles wat met fruitbomen en bessenstruiken te maken heeft en zijn anderen meer bedreven in het determineren van (on)kruiden en diertjes. Maar beginnende tuinders zijn uiteraard ook zeer welkom, zo leert iedereen van elkaar in de tuin.
Naast het werken in de tuin, doen we ook af en toe een uitstap, organiseren we een vorming of een gezamenlijk kookmoment. Contacteer onze opbouwwerking voor meer informatie!

Toegankelijkheid?

De trapjes bij de inkom van de pastorie werden weggewerkt onder een licht hellend plateau, zodat ook rolstoelen kunnen binnen rijden. 


Contact informatie