Jeugdverenigingen in onze gemeente

Onze gemeente kan rekenen op enkele goed draaiende jeugdbewegingen.

In hoofdgemeente Kortemark zit alles gebundeld in het jeugddorp aan de Kapellestraat. Achteraan het sportcomplex van De Kouter zijn er zelfs drie werkingen actief:  zo heb er je KLJ Kortemark voor jongeren vanaf 15 jaar, ScoutsRobrecht De Fries lid van Scouts en Gidsen Vlaanderen, en hun deelwerking Akabe Scouts Kortemark voor kinderen met een beperking.

Nog in hoofdgemeente Kortemark heb je de jeugdbrandweer, gevestigd in de brandweerkazerne langs de Handzamestraat.

In deelgemeente Handzame is dan weer Chiro Spartok actief langs de Kronevoordestraat. En ook in Zarren is er een werking van Chiro Vlaanderen, meer bepaald Chiro Zarren. Zij kunnen ravotten op terreinen nabij OC Albatros.

Jeugdbewegingen maken er geen probleem van om jouw zoontje of dochtertje eerst even te laten proeven van de werking, dus aarzel niet om de jeugdbeweging van jouw voorkeur te contacteren.

Subsidies en ondersteuning voor jeugdwerk

De werking van deze jeugdverenigingen vormt een kwaliteitsvolle uitbreiding bovenop ons eigen gemeentelijk aanbod. Daarom ondersteunt de gemeente ze: door lokalen ter beschikking te stellen, via het aanbod van een uitleendienst, en via specifieke subsidies.

Jeugdverenigingen kunnen bijvoorbeeld aanspraak maken op een algemene werkingssubsidie en op een start- of projectsubsidie. Voor hun kampvervoer doen ze vaak een beroep op het gemeentelijke aanbod om een vrachtwagen met chauffeur te voorzien. De invulformulieren hiervoor zijn allemaal terug te vinden bij het e-loket.  

Daarnaast is er ook een subsidie kadervorming, voor elke inwoner van Kortemark of elk lid van een Kortemarkse jeugdvereniging. Deze subsidie kan je aanvragen nadat je een cursus hebt gevolgd, waarmee je een van deze attesten kunt halen:

  • het attest van animator
  • het attest van hoofdanimator
  • het attest instructeur binnen het jeugdwerk