Klimaat

Het Burgemeestersconvenant is wereldwijd het grootste stedelijke klimaat- en energie-initiatief. Het werd in 2008 in Europa gelanceerd met de ambitie om lokale besturen samen te brengen die zich vrijwillig engageren om de klimaat- en energiedoelstellingen van de Europese Unie te behalen en zelfs te overtreffen. Intussen telt het initiatief meer dan 7000 lokale en regionale overheden verspreid over 57 landen.

Wat doet Kortemark in dit verhaal?

Sinds 2016 heeft Kortemark een duurzaam energieactieplan. Daarin staat hoe we binnen onze gemeente energie kunnen besparen en kunnen inzetten op hernieuwbare energie. Dat plan wordt nu een niveau hoger getild tot een volwaardig klimaatplan, waarin we ook rekening houden met de klimaatuitdagingen zoals drogere zomers, fellere buien of hitte.

klimaatplan

Om te tonen dat het menens is, doen we dat niet vrijblijvend. We ondertekenden samen met Diksmuide, Koekelare, Koksijde, Langemark-Poelkapelle, Lo-Reninge, Nieuwpoort en Veurne onder de naam Van Zee tot IJzer het Burgemeestersconvenant voor klimaat en energie.

Het Burgemeestersconvenant wil de klimaatverandering beperken door tegen 2030 de CO2-uitstoot op het grondgebied met 40 procent te verminderen ten opzichte van 2011. Daarnaast wil het ons ook laten aanpassen aan klimaatverandering die nu al merkbaar is en in de toekomst nog zal toenemen.

Wat kan ik zelf doen?

(info wordt aangevuld)


Contact informatie