Speelpleinwerking - info voor de animatoren

Bij de gemeentelijke speelpleinwerking 't Wrikkelgat zijn altijd heel wat gemotiveerde animatoren en vrijwilligers betrokken. Misschien is het ook wel iets voor jou? Op deze pagina leer je er meer over. Zit je na het lezen nog met vragen? Contacteer dan zeker de jeugddienst.

Functies op het speelplein

Naargelang je interesse, leeftijd en attest kan je een bepaalde functie op het speelplein opnemen. We maken een korte samenvatting van alle functies.

Hoofdanimator

Wat?

Als hoofdanimator geef je leiding aan het team van animatoren, vrijwilligers en stagiairs. Je bent een tussenpersoon tussen je team, de ouders en de speelpleincoördinator.

Voorwaarden

Je moet in het bezit zijn van een attest 'animator', je hebt enkele jaren ervaring binnen speelpleinwerking, je bent minstens 18 jaar oud.

Kerntaken
 • Administratie
 • Teamcoach
 • Tussenpersoon
 • Vergadering leiden
Vergoeding

De vergoeding bedraagt 7,21 euro + indexactie per uur.

Animator

Wat?

Als animator ben je verantwoordelijk voor de activiteiten en spelletjes voor een bepaalde leeftijdsgroep (voorbereiden, begeleiden en inkleden). Je zorgt ervoor dat al het nodige materiaal klaarstaat en nadien weer opgeruimd raakt.

Voorwaarden

Je moet in het bezit zijn van een attest 'animator' en je bent minstens 16 jaar oud.

Kerntaken
 • Voorbereiden, begeleiden en inkleden van activiteiten
 • Klaarzetten en opruimen locatie
 • Zorgen voor kinderen
Vergoeding

De vergoeding bedraagt 6,71 euro + indexactie per uur.

Vrijwilliger

Wat?

Vrijwilligers van de speelpleinwerking springen bij waar nodig: bij activiteiten, bij het bouwen van een decor, bij het opruimen, bij het snijden van fruit voor een hapje... Je hoeft zelf geen activiteiten voor te bereiden, maar neemt de voorbereiding wel door als je bij een activiteit moet helpen.

Voorwaarden

Je bent minstens 15 jaar oud.

Kerntaken
 • Inspringen waar nodig
 • Klaarzetten en opruimen van de locatie
Vergoeding

Je krijgt de vrijwilligersvergoeding van 41,48 euro per dag.

Stagiair

Wat?

Om je attest 'animator' te behalen dien je, na het volgen van een cursus, stage te lopen op het speelplein. Als stagiair word je betrokken bij alle taken van een animator. Tijdens je stage werk je zelfstandig 1 volledig ingekleed spel uit: je stagespel.

Voorwaarden

Je hebt de animatorcursus gevolgd.

Kerntaken
 • Voorbereiden, begeleiden en inkleden van activiteiten
 • Klaarzetten en opruimen locatie
 • Stagespel
Vergoeding

Je krijgt de vrijwilligersvergoeding van 41,48 euro per dag.

Wanneer en hoe solliciteren?

Ga naar ons e-loket en klik bij 'speelpleinwerking' op het formulier van jouw voorkeur om te solliciteren.

 • Voor de paasvakantie: van 1 januari tot en met 31 januari 2024
 • Voor de zomervakantie: van 12 februari tot en met 31 maart 2024

Selectieprocedure

Het kan voorvallen dat we voor bepaalde periodes en weken meer sollicitaties binnenkrijgen dan er plaatsjes zijn. Om een kwalitatieve beslissing te maken over deze selectie houden we ons aan verschillende criteria:

 • Ervaring op de speelpleinwerking, in een jeugdvereniging, bij (sport)kampen of in de buitenschoolse kinderopvang.
 • Voorgaande evaluaties van de laatste 2 jaar
 • Beschikbaarheid over langere periodes (meerdere weken na elkaar)

We hechten veel belang aan continuïteit. Hiermee bedoelen we dat we graag voor langere periodes met hetzelfde team animatoren werken. Uit ervaring weten we dat dit meer houvast biedt aan de kinderen op het speelplein.

Afspraken

Goede afspraken maken goede vrienden. Dat is ook van toepassing op de speelpleinwerking. In het documentje met het huishoudelijk reglement kan je alle afspraken terugvinden die deelnemers en begeleiders moeten volgen op het speelplein.

Verloning

Voor iedere functie op het speelplein is er een verschillende verloning voorzien. Meer info via de jeugddienst.

Vrijwilligers en stagiairs

Voor deze functies voorzien wij een vrijwilligersvergoeding. De vrijwilligersvergoeding is vastgelegd op de maximaal mogelijke vrijwilligersvergoeding die toegelaten is.

Animatoren en hoofdanimatoren

Deze functies worden aangesteld onder het statuut van verenigingswerk of vrijetijdswerk. Animatoren en hoofdanimatoren verdienen een geïndexeerde verloning. Er staat echter een limiet op het aantal uren dat je in dit statuut mag werken. Alle informatie hierover kan je terugvinden via https://www.verenigingswerk.be/nl/

Animatorattest behalen?

Wil je graag als (hoofd)animator op de speelpleinwerking staan, maar heb je nog geen attest  ‘animator in het jeugdwerk’? Neem dan zeker even een kijkje op speelplein.net. Zij bieden verschillende (hoofd)animatorcursussen aan om je voor te bereiden op het leven als animator. Wil je na de cursus je stage afleggen bij ons op het speelplein? Dat kan perfect. Neem dan even contact op met de jeugddienst en solliciteer (wanneer mogelijk) als stagiair.

Heb je een animatorcursus gevolgd, dan kan je een deel van het cursusgeld terugbetaald krijgen. Vul daarvoor dit online formulier in. Check hiervoor zeker ook eens het bijhorende reglement, dat je hier rechts bij de documenten kunt terugvinden.


Contact informatie