Domein De Krekemeersen

Wat?

De Krekemeersen vormen de voornaamste groene parel in het centrum van Kortemark. Ze doen in eerste instantie dienst als natuurlijke buffer bij wateroverlast. De dorpskom stond in het verleden immers al meermaals blank toen de Krekebeek - die verderop verbreedt tot de Handzamevaart - buiten zijn oevers trad en het water van omliggende hogergelegen gebieden niet snel genoeg onder het centrum van Kortemark heen kon.

luchtfoto krekemeersen

Daarom plantte de provincie West-Vlaanderen, samen met de gemeente, een wachtbekken in aan de samenvloeiing van de Grijsperrebeek, de Kasteelbeek en de Spanjaardbeek. Het gebied rond het wachtbekken kreeg een multifunctioneel karakter waarbij waterbeheersing, natuur en recreatie samengaan.

Langs waar toegankelijk?

Je kunt de Krekemeersen bereiken door voorbij de parking achter het station van Kortemark door te wandelen, of door van op de Proostdijeparking te voet of met de fiets de doorsteek te maken langs de kleine poel, of via de ingang langs de Lichterveldestraat. Bij elk van de drie locaties is het mogelijk om je auto er te parkeren. Wie minder ver kan stappen, gaat best via de ingang aan de Lichterveldestraat.

plattegrond krekemeersen

 

 

Speeltoestellen

Voor 'de klein mannen' staan er enkele speeltoestellen opgesteld in een zone met zitbanken en een publieke barbecue. Er is onder andere een groot klimtoestel met touwen te ontdekken. Zelf kan je intussen rustig plaatsnemen op één van de picknickbanken.

Speurtocht voor kinderen (5-11 jaar)

'De Gouden Zon in de Krekemeersen' is een leuke en originele speurtocht voor gezinnen met kinderen van 5 tot 11 jaar. De bijhorende brochure is te koop aan 1 euro per stuk, onder andere bij onze dienst toerisme.

Mobilhomes en campers

camper proostdijeKom je met je caravan of mobilhome naar onze gemeente en wil je er even blijven? Dan kan je terecht op twee parkeerplaatsen met sanistations op de Proostdijeparking. Die bereik je via inrit aan de Nieuwstraat 7. Je staat er met uitzicht op de Krekemeersen en toch vlakbij het centrum van Kortemark.

 

Publieke barbecue

barbecueMisschien wil je op een mooie middag of avond wel eens tafelen in open lucht? In Kortemark zit je dan nergens beter dan in de Krekemeersen. Gooi wat kolen op de publieke barbecue en wat lekkers op de rooster en geniet met familie of vrienden.

Vooraf reserveren is niet nodig, maar 'eerst komt, eerst maalt' natuurlijk. Maar geen nood: het toestel is groot genoeg voor iedereen... Na gebruik ruim je uiteraard alles opnieuw netjes op en je laat ook het toestel weer opgekuist achter.

Je eigen barbecuetoestel meebrengen naar de Krekemeersen mag niét.

Alle details vind je in het reglement in bijlage, rechts bij 'documenten'.

Fit-o-meter

Meer dan ooit is de fit-o-meter een budgetvriendelijk en laagdrempelig alternatief voor de fitnessclub. Je hebt geen abonnement nodig en je sport in openlucht. En de uitdaging, die is net zo groot als in een club.

fitometerIn De Krekemeersen staan zeven toestellen uit die fit-o-meter. Telkens heb je de keuze tussen drie niveaus: groen voor de beginner, blauw voor de mensen met een goeie basisconditie en rood voor de gevorderde sporters. Vijf basiseigenschappen komen daarbij iedere keer aan bod: kracht, lenigheid, coördinatie, snelheid en uithouding.

De Krekemeersen zijn bovendien uitgestrekt genoeg, opdat je in alle discretie je sportieve limieten zou kunnen opzoeken zonder met het schaamrood op de wangen - of is het toch van de inspanningen - je beperkingen te moeten erkennen...

Honden aan de leiband!

We genieten allemaal graag in een propere omgeving. Laat daarom geen zwerfvuil rondslingeren, neem hondenpoepzakjes mee als je met je favoriete viervoeter gaat wandelen én houdt Bobbie ook consequent aan de leiband.

honden aan de leiband

Begeleide bezoeken

De Krekemeersen is meer dan alleen maar 'waterhuishouding' en recreatie. De fauna en flora is er rijkelijk aanwezig. Het loont dus ook de moeite om je eens door het domein te laten gidsen door iemand met kennis van zaken. Heb je daarin interesse, neem dan contact op met de toeristische dienst. Een gidsbeurt kost 60 euro per groep.

Zelf iets organiseren in De Krekemeersen?

De laatste jaren gonst het in de zomer van de bedrijvigheid in de Krekemeersen. Er vonden al twee edities van een foodtruckfestival plaats, er was al enkele jaren een zomerbar en er wordt zelfs een heus dancefestival georganiseerd.

Verenigingen of organisaties die er zelf een evenement op poten willen zetten, slaan er best eerst het reglement op na. Ook dat is rechts bij 'documenten' in pdf terug te vinden, net als de verschillende beschikbare zones . Voor meer info kan je terecht bij de dienst Vrije Tijd.

 


Contact informatie

Contactpersonen