Fietsen en wandelen

Kortemark en deelgemeentes lenen zich perfect voor een fijne namiddag vol wandel- of fietsplezier. Er zijn tal van landelijke weggetjes om te verkennen en te genieten van prachtige vergezichten.

We hebben dan ook enkele op maat gesneden wandel- en fietsroutes voor jou in de aanbieding. Trek er, alleen, met vrienden of met het gezin, op uit en geniet!

Bij elk aanbod stelden we ook een digitale versie van het bijhorende plannetje ter beschikking. Liever een fysiek exemplaar? Geen probleem! Vraag het hier aan.

wandelen

Ellekringwandeling

ellekring

 

Bewegwijzerde wandeling door en rond de oude wijk Elle, met enkele mooie aspecten van een plattelandsgemeente. Je ontdekt de Ieperse Heerweg, de Oude Zeedijk, het Leenbos en de vallei van de Grysperrebeek, maar ook tal van mooie hoeves en kleine wegels.

Download de digitale versie van de kaart

3,5 km

STARTPUNT:

Ieperstraat 47 - Kortemark

Van Kreke en Kouter

van kreke tot kouter

Deze wandelroute verkent het centrum van Kortemark en heeft aandacht voor de historische gebouwen en de geschiedenis van Kortemark.

Download de digitale versie van de kaart

7 kmStationsplein - Kortemark

Naar en doorheen de Bethoosterse Broeken

bethoosterse broeken

Deze 2 lussen verkennen de dorpen Zarren en Werken en de Bethoosterse Broeken met aandacht voor de geschiedenis en de natuur.

Download de digitale versie van de kaart

4,5 of 6,9 kmVladslostraat 9 - Werken

WO1 in Handzame

wo1-wandelroute

De wandeling start aan de Tabaksfabriek N°253 en leidt je langs het Handzameplein, de Sint-Hadrianuskerk, Sint-Jan De Deo en de begraafplaats. Je leert meer over het vliegplein, het pionierspark en het station die belangrijke ankerpunten waren in Handzame tijdens de oorlogsjaren.

Download de digitale versie van de kaart

3,5 kmKronevoordestraat 21 - Handzame

Natte Broeken-wandeling

natte broekenroute

Je trekt dwars door de Broeken van de Handzamevallei en ontdekt het rijke verleden van Werken terwijl je geniet van buitengewone vergezichten en het open landschap. Een deel van de route loopt over onverharde, soms drassige paden. Stevige stapschoenen of laarzen zijn aanbevolen. De route is niet rolstoeltoegankelijk.

Voor wie het wandelen graag koppelt aan lekker eten, is er een arrangement in samenwerking met Krumbl'.

Download de digitale versie van de kaart

5,2 kmVladslostraat 9 - Werken

 

fietsen banner

Molenroute

Molenroute

De Molenfietsroute brengt je via rustige en landelijke wegen langs de laatste vier overblijvende molens in de gemeente. Het waren er ooit 27. Je ontdekt de Wullepit- en Couchezmolen in Zarren, de Kruisstraatmolen in Werken en de Koutermolen in Kortemark.

De route loopt over een vlak tot licht hellend parcours en goede wegen. Zo kan elke fietser naast de molens ook de mooiste stukjes natuur in de gemeente ontdekken.

De route is bewegwijzerd, een routekaart op papier kan je gratis krijgen bij de dienst toerisme.

Download de digitale versie van de kaart.

30 km

STARTPUNT:

Gemeentehuis, Stationsstraat 68, Kortemark (gratis routes te vinden in rekje aan voorgevel)

Plattelandskijkroute

Plattelandskijkroute

 

Fietsers die de Plattelandskijkroute verkennen, komen langs een aantal boerderijen en lokale producenten van streekspecialiteiten. Alles wordt aanschouwelijk voorgesteld op verzorgde panelen. 

Deze route is bewegwijzerd en gratis te verkrijgen bij de dienst toerisme.

Download de digitale versie van de kaart.

36 km

 

 

Gemeentehuis, Stationsstraat 68, Kortemark (gratis routes te vinden in rekje aan voorgevel) 

 

Code Waterland

code waterland

Code Waterland is een leuke gezinszoektocht met de fiets. Onder leiding van de figuurtjes Jaek en Nink trek je door hun 'Waterland' en ontmoet je merkwaardige figuren.

De tocht verloopt via fietsknooppunten, maar je kunt ook je eigen route uitstippelen. Voer op elke locatie een opdrachtje uit en los de geheime cijfercode op. Ideaal voor gezinnen met kinderen.

Meer info: www.waterlanders.net

Download de digitale versie van de kaart.

33 kmVladslostraat 9 - Werken

Door Kortemark met lekkers onder de rekkers

Toerisme Westhoek zet graag in op ‘De grote goesting’. Voor actieve lekkerbekken stippelde Toerisme Westhoek 9 ‘grote goesting fietsroutes’ uit op het fietsnetwerk Westhoek. Onderweg kan je even halthouden en proeven van al het lekkers dat de regio te bieden heeft. Elke route belicht een ander smakelijk accent.

Download de digitale versie van de kaart.

32,3kmStation Kortemark, Stationsplein

Vrijbosroute

Vrijbosroute

De Vrijbosroute is geen uitgestippelde fietstocht, maar een quasi kaarsrechte route op de oude spoorwegbedding tussen Ieper en Kortemark.

Vertrekkend nabij het gemeentehuis van Kortemark fiets je langs Sint-Jozef De Geyte, Staden, Vijfwegen, Poelkapelle, Langemark en Boezinge richting Ieper.

Tussen Langemark en Staden, ongeveer halfweg, ligt niet ver van de route het Vrijbos van Houthulst. Waarmee meteen ook de naam van de fietsroute is verklaard!

Download de digitale versie van de kaart.

20 kmGemeentehuis, Stationsstraat 68, Kortemark (aan overkant spoorweg)

Wederopbouw van het Krekedal 1920-2020

Deze fietsroute werd uitgewerkt naar aanleiding van Feniks2020, een campagne binnen de provincie West-Vlaanderen die focuste op de wederopbouw van de regio na de Eerste Wereldoorlog. Na WO1 herrezen heel wat gebouwen uit hun as en kregen dorpen soms een volledige make-over. Langs deze tocht sta je letterlijk en figuurlijk stil bij bouwwerken uit die periode. Dat gaat van kerken en stationsgebouwen tot particuliere hoeves en woningen, tot ook bedrijfssites.

Download de digitale versie van de kaart.

19kmDe Beuk, Torhoutstraat 9, Kortemark

't Groot Verzet - Kortemark in de Eerste Wereldoorlog

''t Groot Verzet - Fietsen door Bezet Gebied' is een concept dat je op de fiets door de ruime regio stuurt. Ook onze gemeente komt daarbij aan bod. Kruisen je pad: de Broeken, de Couchezmolen, enkele bunkers, en nog veel meer.

Download de digitale versie van de kaart.

29km

Vladslostraat 9, Werken

Zoek de vink met Jaek en Nink

zoek de vink

Fietstocht op maat van gezinnen met kinderen, door Kortemark en Koekelare. De beste speurneuzen weten onderweg ook nog de twee verstopte houten vinken te spotten.

De tocht kan gratis gefietst worden en is bewegwijzerd met de zeshoekige bordjes van Jaek en Nink. Starten kan zowel bij onze eigen toeristische dienst als bij die van Koekelare (Sint-Maartensplein 15b in Koekelare).

Wie een mooi plannetje wil, kan er gratis afhalen bij de toeristische diensten. Maar je kunt ook gewoon je eigen exemplaar snel afdrukken.

Download de digitale versie van de kaart.

26,5 kmDienst Toerisme, Brouwersplein, centrum Kortemark (starten kan ook bij toeristische dienst van Koekelare)

Route Marie-Thérèse Claeys

In het kader van het project 'Onzichtbaar Landschap' trekt deze fietsroute door Koekelare, Kortemark en Diksmuide.

Marie-Thérèse Claes was getrouwd met Hippoliet Vandenberghe. Samen krijgen ze zeven kinderen. Tijdens de oorlog overlijdt haar zoon aan verwondingen in de buurt van Antwerpen en sterft haar dochter aan tyfus. Hippoliet sterft in 1917 op 70-jarige leeftijd. Korte tijd later slaat het noodlot toe. Het Franse leger neemt het station van Handzame onder vuur. Marie-Thérèse vlucht met drie dochters, haar schoondochter en drie kleinkinderen in de kelder van hun tabaksfabriek. De kelder stort echter in. Iedereen komt om door verstikking, enkel schoondochter Louise kan gered worden.

Download hier de digitale versie van de kaart.

57kmToerisme Diksmuide, Grote Markt 6, Diksmuide

Van Motte tot Burcht

Als je er een encyclopedie of Wikipedia op naslaat, duikt steevast de volgende definitie van een motte op: “een middeleeuwse kunstmatige heuvel voor verdedigings-doeleinden, waarop dan een of andere vorm van kasteel werd gebouwd”. Tijdens deze fietstocht zal het je duidelijk worden dat men zich misschien wat te vaak heeft vastgepind op slechts één periode uit de evolutie van de motten, meer bepaald de middeleeuwen. Tijdens de 15de eeuw waren er naar verluidt 13 dergelijke omwalde motten in Werken. De drie tot op heden overgebleven motten die we per fiets aandoen, maken duidelijk dat ze niet alle drie in dezelfde periode zijn ontstaan. Bovendien was de functie ervan beslist niet altijd, of toch niet louter, defensief.

Deze route is niet bewegwijzerd. Deze fietstocht is ook digitaal beschikbaar via de Erfgoedapp van Faro.

Download hier de digitale versie van de kaart.

12km Vladslostraat 9, Werken

 

 

 

 

 


Contact informatie