Fietsen en wandelen

Kortemark en deelgemeentes lenen zich perfect voor een fijne namiddag vol wandel- of fietsplezier. Er zijn tal van landelijke weggetjes om te verkennen en te genieten van prachtige vergezichten.

We hebben dan ook enkele op maat gesneden wandel- en fietsroutes voor jou in de aanbieding. trek er, alleen, met vrienden of met het gezin, op uit en geniet!

wandelen

Ellekringwandeling

ellekring

 

Bewegwijzerde wandeling door en rond de oude wijk Elle, met enkele mooie aspecten van een plattelandsgemeente. Je ontdekt de Ieperse Heerweg, de Oude Zeedijk, het Leenbos en de vallei van de Grysperrebeek, maar ook tal van mooie hoeves en kleine wegels.

3,5 km

STARTPUNT:

Ieperstraat 47 - Kortemark

Van Kreke en Kouter

van kreke tot kouter

Deze wandelroute verkent het centrum van Kortemark en heeft aandacht voor de historische gebouwen en de geschiedenis van Kortemark.

7 kmStationsplein - Kortemark

Naar en doorheen de Bethoosterse Broeken

bethoosterse broeken

Deze 2 lussen verkennen de dorpen Zarren en Werken en de Bethoosterse Broeken met aandacht voor de geschiedenis en de natuur.

4,5 of 6,9 kmVladslostraat 9 - Werken

WO1 in Handzame

wo1-wandelroute

De wandeling start aan de Tabaksfabriek N°253 en leidt je langs het Handzameplein, de Sint-Hadrianuskerk, Sint-Jan De Deo en de begraafplaats. Je leert meer over het vliegplein, het pionierspark en het station die belangrijke ankerpunten waren in Handzame tijdens de oorlogsjaren.

3,5 kmKronevoordestraat 21 - Handzame

Natte Broeken-wandeling

natte broekenroute

Je trekt dwars door de Broeken van de Handzamevallei en ontdekt het rijke verleden van Werken terwijl je geniet van buitengewone vergezichten en het open landschap. Een deel van de route loopt over onverharde, soms drassige paden. Stevige stapschoenen of laarzen zijn aanbevolen. De route is niet rolstoeltoegankelijk.

Deze wandeling is  niet alleen bewegwijzerd, ze kan ook digitaal of door middel van een brochure worden bewandeld. Via je smartphone kan je de app gratis downloaden via de App Store (iPhone) en Google Play (Android).
Tijdens de openingsuren kan je een toestel lenen in het centrum aan de balie.
Er is ook een kinderversie van deze route beschikbaar op je smartphone 'De Natte Broeken Route Kids' (2,5 km).

Voor wie het wandelen graag koppelt aan lekker eten, is er een arrangement in samenwerking met Krumbl'.

5,2 kmVladslostraat 9 - Werken

 

fietsen banner

Molenroute

Molenroute

De Molenfietsroute brengt je via rustige en landelijke wegen langs de laatste vier overblijvende molens in de gemeente. Het waren er ooit 27. Je ontdekt de Wullepit- en Couchezmolen in Zarren, de Kruisstraatmolen in Werken en de Koutermolen in Kortemark.

De route loopt over een vlak tot licht hellend parcours en goede wegen. Zo kan elke fietser naast de molens ook de mooiste stukjes natuur in de gemeente ontdekken.

De route is bewegwijzerd, een routekaart kan je gratis krijgen bij de dienst toerisme.

30 kmGemeentehuis, Stationsstraat 68, Kortemark (gratis routes te vinden in rekje aan voorgevel)

Plattelandskijkroute

Plattelandskijkroute

 

Fietsers die de Plattelandskijkroute verkennen, komen langs een aantal boerderijen en lokale producenten van streekspecialiteiten. Alles wordt aanschouwelijk voorgesteld op verzorgde panelen. 

Deze route is bewegwijzerd en gratis te verkrijgen bij de dienst toerisme.

36 km

 

 

Gemeentehuis, Stationsstraat 68, Kortemark (gratis routes te vinden in rekje aan voorgevel) 

 

Code Waterland

code waterland

Code Waterland is een leuke gezinszoektocht met de fiets. Onder leiding van de figuurtjes Jaek en Nink trek je door hun 'Waterland' en ontmoet je merkwaardige figuren.

De tocht verloopt via fietsknooppunten, maar je kunt ook je eigen route uitstippelen. Voer op elke locatie een opdrachtje uit en los de geheime cijfercode op. Ideaal voor gezinnen met kinderen.

Meer info: www.waterlanders.net33 kmVladslostraat 9 - Werken

Vrijbosroute

Vrijbosroute

De Vrijbosroute is geen uitgestippelde fietstocht, maar een quasi kaarsrechte route op de oude spoorwegbedding tussen Ieper en Kortemark.

Vertrekkend nabij het gemeentehuis van Kortemark fiets je langs Sint-Jozef De Geyte, Staden, Vijfwegen, Poelkapelle, Langemark en Boezinge richting Ieper.

Tussen Langemark en Staden, ongeveer halfweg, ligt niet ver van de route het Vrijbos van Houthulst. Waarmee meteen ook de naam van de fietsroute is verklaard!

20 kmGemeentehuis, Stationsstraat 68, Kortemark (aan overkant spoorweg)

Zoek de vink met Jaek en Nink

zoek de vink

Fietstocht op maat van gezinnen met kinderen, door Kortemark en Koekelare. De beste speurneuzen weten onderweg ook nog de twee verstopte houten vinken te spotten.

De tocht kan gratis gefietst worden en is bewegwijzerd met de zeshoekige bordjes van Jaek en Nink. Starten kan zowel bij onze eigen toeristische dienst als bij die van Koekelare (Sint-Maartensplein 15b in Koekelare).

Wie een mooi plannetje wil, kan er gratis afhalen bij de toeristische diensten. Maar je kunt ook gewoon je eigen exemplaar snel afdrukken.

26,5 kmDienst Toerisme, Brouwersplein, centrum Kortemark (starten kan ook bij toeristische dienst van Koekelare)

 

 

 

 

 


Contact informatie