Dagtrips voor groepen

In groep het kloppend hart van West-Vlaanderen verkennen en ontdekken? Dat kan uiteraard ook. Hieronder doen we je alvast wat suggesties cadeau. Rechts vind je ook onze brochure rond dagtrips, die je kunt afprinten.

1. Archeologisch Site-Museum en Vrouwenhillewal (Werken)

In deelgemeente Werken vind je een klein maar gezellig en vooral interessant museum. Zowel volwassenen als kinderen kunnen in dit Archeologisch Site-Museum zeker nog van alles bijleren. Alle info via deze link.

In dezelfde deelgemeente vind je ook de Site Vrouwenhillewal. Een plaats vol symboliek, waar de sporen van onze voorvaderen nog tastbaar zijn. Tijdens een geleid bezoek ga je in de omgeving op zoek naar de betekenis van de vergeten symbolen en rituelen die ons landschap rijk is. Aansluitend op de wandeling volgt nog een workshop radiësthesie, waarbij je zelf een wichelroede kunt hanteren. Op deze site kan je ook een klassiek gidsbeurt reserveren, waarbij het vooral over archeologie en de geschiedenis van de site gaat. Een gidsbeurt van 2 uren voor groepen van maximaal 30 personen kost 70 euro en kan het hele jaar door gereserveerd worden.

2. Brouwerij Den Buiten (Kortemark)

Schoonbroers Pieter De Winter en Peter Verlinde hebben een gezamenlijke passie: bier brouwen. Ze willen hun verhaal daarrond graag delen met iedereen die het wil horen. Je krijgt in hun atelier in de Torhoutstraat in Kortemark deskundige uitleg over het brouwen, de gebruikte ingrediënten en een demonstratie.

brouwerij den buiten

De activiteit duurt één tot twee uren en kost 5 euro per persoon, demonstratie en degustatie inbegrepen. Pieter en Peter verwelkomen groepen van minstens 12 personen en dit het hele jaar door. Meer info op hun eigen website.

3. Couchezmolen en molenmuseum (Zarren)

De Couchezmolen in de Zarren-Lindestraat 51 in Zarren is de hoogste van het land en daar zijn we best wel trots op. Er is zelfs plaats voor een bescheiden molenmuseum, dat je zowel individueel als in groep kunt bezoeken. Meer over de Couchezmolen en de andere molens in onze gemeente via deze link.

4. Handsaeme Foie Gras (Handzame)

Bij Handsaeme Foie Gras langs de Groenestraat in Handzame worden ganzen, eenden en everzwijnen gekweekt met het doel er culinaire specialiteiten op ambachtelijke wijze te vervaardigen: foie gras, fijne terrines en pasteien, artisanale charcuterie en noem maar op. De dieren worden in het bedrijf opgekweekt tot slachtrijpe dieren, met granen geteeld in de Westhoek. Ze worden op het bedrijf geslacht en verwerkt tot fijne delicatessen.

Handsaeme Foie Gras

Een bezoekje aan Handsaeme Foie Gras neemt zo'n twee uren in beslag en kost 5 euro per persoon, rondleiding, proevertjes en een glaasje wijn inbegrepen. Je groep bestaat uit minstens 20 personen. Reserveren kan voor de periode van 1 mei tot eind september.

5. Kajakken op de Handzamevaart

Vanuit Kortemark fiets je naar Diksmuide langs rustige wegen, zodat je kunt genieten van het mooie landschap dat onze streek te bieden heeft. Eenmaal aangekomen in Diksmuide, kajak je langs de Handzamevaart terug naar Kortemark (kan ook zonder de fiets aangevraagd worden).

 Kajakken

Deze activiteit is goed voor zo'n drie uren onvergetelijk vertier en kost 15 euro per persoon voor groepen van maximaal 30 personen, met een minimumforfait van 200 euro. Groepen van meer dan 30 personen betalen 12 euro per persoon. Reserveren kan voor de periode van 1 juli tot 1 oktober. Info bij onze toeristische dienst.

6. Kerkbezoekje

Is een kajak iets te veel avontuur voor jou en je groep, dan kan je in alle rust en sereniteit ook een (of enkele) van onze vijf kerkgebouwen bezoeken. Vooral de Sint-Hadrianuskerk in Handzame (open op aanvraag) als de Sint-Martinuskerk in Werken zijn zeker de moeite van een bezoekje waard.

Een bezoek aan de kerk van Werken duurt twee uur en 70 euro voor een groep van minstens 20 personen. Het kan het hele jaar door gereserveerd worden.

7. Natte Broekenroute met smartphone (Werken)

Genoeg mogelijkheden om aangenaam te fietsen of te wandelen in onze gemeente, ook in groep. Liefhebbers van een gevarieerde wandeltocht zitten gebeiteld met de Natte Broekenroute in Werken. Voor de volledige tocht van 5,2 km mag je rekenen op een drietal uurtjes, op de kortere lus van 2,5 km stap je ongeveer anderhalf uur. Let wel: niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens, want behoorlijk offroad.

Andere wandelingen zijn echter wél 'wieltjesproof', bekijk ons volledige overzicht via deze link.

Eet je ook graag (wie niet?), dan is het arrangement in samenwerking met Krumbl' misschien wel iets voor jou.

8. Wandelingen in Kortemark met gids

Misschien laat je je liever eens leiden door een ervaren gids. Dat kan voor volgende wandelingen:

  • Wandeling in de Broeken (Handzamevallei)
  • Wandeling langs de Ruidenberg
  • Krekemeersenwandeling
  • Handzamewegelwandeling
  • Leenboswandeling
  • Vrijboswandeling
  • WOI wandeling centrum Kortemark
  • WOI wandeling centrum Handzame
  • WOI wandeling centrum Zarren

Een wandeling, voor minstens 15 personen, duurt 2 uur en kost 70 euro per groep. Hiervoor kan je het hele jaar door reserveren.

9. Witloofkwekerij d'Oude Linde

Bij dit artisanaal gezinsbedrijf in Handzame wordt het witloof in de grond geboren (uitgezaaid op het veld) om daarna via hydrocultuur verder te ontwikkelen. Hoe dat allemaal in zijn werk gaat, kan je zelf gaan ondervinden via een 2 à 3 uren durend groepsbezoek voor minstens 15 personen. Je betaalt 5 euro per persoon, rondleiding en streekproduct om mee te nemen inbegrepen. Reserveren kan voor de periode van 15 augustus tot 15 mei. Meer info via deze link.

10. Op pad in Werken met greeter Herman Joseph

De greeters van de Charmante Dorpen in de Westhoek, zoals onze deelgemeente Werken er ook eentje is, zijn inwoners die bezoekers vrijwillig en op een persoonlijke manier rondleiden, net zoals ze dit met vrienden of familie zouden doen. Ze laten betekenisvolle plekjes van het dorp zien die niet altijd even bekend zijn. De geschiedenis van het dorp, de natuur, het dorpsleven: het kan allemaal aan bod komen. Hoe dan ook is wat ze vertellen doorspekt met persoonlijke anekdotes. Leer Werken kennen doorheen de ogen van een charmante inwoner, in ons geval Herman Joseph. Meer info over het concept en over onze greeter zelf via deze link naar Westhoek Greeters.

11. Op bezoek in een koffiebranderij

mokup koffiebranderijDe koffie van Mokup wordt op een ambachtelijke en op een zo laag mogelijke temperatuur gebrand. Zo bekomt hij zijn volle smaak, aroma en karakter. De makers stellen hoge kwaliteitseisen bij de selectie van de koffiebonen in de landen van oorsprong. Mokup koffie kiest dan ook de beste arabicabonen voor zijn koffieblends. Voor een anderhalf uur durend bezoekje betaal je 10 euro per persoon (5 euro voor kinderen), rondleiding, kopje koffie en kleine specialiteit inbegrepen. Voor groepen van minstens 20 personen. Het hele jaar door te reserveren via 0494 15 11 58 of via hun website.

 

12.Natuurlijke cosmetica en bijenproducten

Bee&Health is de onderneming van jonge imker Robbe Dhulster, opgericht in 2018 als student-ondernemer, in de Vinkaertstraat 2 in Kortemark. Met zijn onderneming maakt hij handgemaakte natuurlijke cosmetica en bijenproducten. Alle producten worden bereid met uitsluitend natuurlijke grondstoffen, waarvan enkele uit eigen imkerij. De bijenwas wordt zelf geoogst uit de bijenkasten en wordt veelvuldig toegepast als ingrediënt in alle ambachtelijke producten.

Nu al kan je voor een twee uur durende voordracht terecht bij Robbe. Daarin legt hij je uit hoe een bijenvolk in elkaar zit, hoe ze functioneren, leven en communiceren met elkaar. Maar ook hoe het komt dat de bijenpopulatie het jaar na jaar steeds moeilijker krijgt om te overleven, en wat daar wij als mens aan kunnen doen. Reserveren om de voordracht bij hem thuis bij te wonen kan het hele jaar door op 0470 67 75 17 of op zijn website.

13. Gegidste fietstochten door het verleden

Eric Kellens is je gids bij twee begeleide fietstochten voor groepen van maximaal 20 deelnemers. In 'De Wederopbouw van het Krekedal' ga je 17 km lang samen op zoek naar verhalen over hoe de inwoners de periode van wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog hebben beleefd: waar moesten ze verblijven en wat stond er überhaupt nog recht? In 'Als stenen konden spreken' zijn de oorlogs- en herdenkingsmomenten in de vier deelgemeentes het uitgangspunt voor een tocht van 20 km langs rustige land- en fietswegen. Eric focust niet alleen op het offer van de vele (onbekende) soldaten, maar ook op de tijdsgeest van toen. Beide tochten kunnen het hele jaar door gereserveerd worden en kosten 70 euro. Bij de tocht rond de wederopbouw krijg je er nog gratis de bijhorende brochure bovenop.

14. Tabakfabriek Handzame

Wist je dat er in Handzame sigaren worden gemaakt? Het gebeurt nog altijd in de Neosfabriek in de Kronevoordestraat. Sinds enkele jaren kan je er ook terecht in het bezoekerscentrum voor een duik in de geschiedenis van de tabakfabriek en tegelijk in die van Handzame. Meer info op deze pagina.


Contact informatie