Bezienswaardigheden

Natuurpracht in domein De Krekemeersen

krekemeersen

Pal in het centrum van Kortemark bevinden zich De Krekemeersen. Heel wat liefhebbers uit de gemeente en daarbuiten komen er om te wandelen, de hond uit te laten, even te verpozen op een bankje, mooie foto's te maken, de kinderen te laten ravotten op het speelplein of de speurtocht 'De Gouden Zon in de Krekemeersen' te ontdekken, of om te sporten: je kunt hier in alle rust behoorlijke rondjes lopen of jezelf uitdagen op de toestellen van de Fit-o-meter, verspreid doorheen het domein. Heb je er honger van gekregen, dan staat er zelfs een vast barbecuetoestel waarmee je aan de slag kunt.

In de zomer vinden er vaak ook evenementen plaats in De Krekemeersen, gaande van een dancefestival, over een popup zomerbar tot een foodtruckfestival. In het voorjaar organiseert de dienst Vrije Tijd er 'Putten Vol Pit'.

Meer praktische info over domein De Krekemeersen vind je hier.

Kortemark, dorp van vele molens

couchezmolen

Onze gemeente is ook enkele molens rijk, die stuk voor stuk nog de moeite van een bezoekje of bezichtiging waard zijn. De Koutermolen staat in Kortemark, de Wullepitmolen en de Couchezmolen (waar je ook het molenmuseum kunt bezoeken) vind je dan weer in Zarren en voor de Kruisstraatmolen moet je in Werken zijn.

Een molen bezoeken kan zeker, zowel individueel als in groep.

Meer praktische info over de verschillende molens in onze gemeente vind je hier.

Het archeologisch sitemuseum in Werken

sitemuseumIn het 'charmante dorpje' Werken kunnen fans van geschiedenis en archeologie niet zomaar voorbij het archeologisch sitemuseum. Dit kleine maar gezellige museum in de Vladslostraat focust op vier thema's: de muntschat van Werken, de motte van de Hoge Andjoen - en da's West-Vlaams voor 'hoge ajuin' - de abdij van Hemelsdale en de grafheuvels uit de bronstijd.

Meer praktische info over dit museum vind je hier.

 

 

De tabakfabriek 'Neos' in Handzame

tabakfabriekHoe kon een tabakfabriek in het - op wereldschaal beschouwde - kleine Handzame uitgroeien tot een dergelijk grote speler, en dat terwijl het pad ook niet altijd over rozen ging? Je komt het te weten aan de hand van een virtuele gids op de permanente tentoonstelling in het bezoekerscentrum van Tabakfabriek n°253. In één moeite leer je zo meteen ook de geschiedenis van Handzame kennen en verneem je welke rol tabak en sigarenproductie in de regio speelden.

Meer praktische info over de tabakfabriek vind je hier.

De Site Vrouwenhillewal in Werken

vrouwenhillewal

Vrouwenhillewal is een uitzonderlijk goed bewaard voorbeeld van een kleine motteversterking en kan best vergeleken worden met de nabijgelegen Hoge Andjoen in het centrum van Werken.

Deze historische site ligt langs de Plattelandskijkroute en het provinciaal fietsnetwerk. Je kan er eventjes pauzeren en picknicken. Natuurlijk vind je er infoborden die je meer vertellen over de site, over wat een motte precies is en wat je nog in de omgeving kan ontdekken.

Meer praktische info over deze site vind je hier.

Het maïsdoolhof in Werken

maisdoolhofSinds de coronacrisis is vertier en plezier in de eigen omgeving populairder dan ooit. Gezinnen met kinderen, maar ook andere avontuurlijk aangelegde mensen, gaan dan al eens graag naar een maïsdoolhof. Voor wie het nu hoort donderen in Keulen: het is inderdaad wat de naam doet vermoeden. Je zoekt jezelf een weg doorheen de metershoge stengels en krijgt van de uitbaters meestal ook nog een extra opdracht mee. Halfweg kan je even verpozen, terwijl je op een verhoogd plateau uitkijkt over het maïsveld. En nadien kan je bekomen van het zoeken en stappen op een uitgebreid terras. Voor de kinderen staan er heel wat speeltoestellen klaar.

Meer praktische info over het maïsdoolhof 'Kinderfarm' vind je hier.

De Mouttoren

Pal in het centrum van Kortemark vind je tegenwoordig ook De Mouterij: het gemeentelijk gebouw voor de vrijetijdsdiensten én het nieuwe, knappe onderdak voor onze gemeentelijke bibliotheek. Dit alles verrees op de locatie waar vroeger Brouwerij Louwaege gevestigd was. Enkele getuigen van toen bleven wel overeind, zoals de hoge mouttoren. Meer nog: je kunt die als bezoeker ook gaan verkennen, en daar genieten van het uitzicht over de omgeving.

Meer praktische info over de mouttoren vind je hier.

Twee natuurgebieden in de regio

handzamevalleiKortemark wordt langs twee kanten gedeeltelijk overlapt door een stukje natuurgebied. Enerzijds is dat het natuurgebied van de IJzer- en Handzamevallei. De Handzamebroek, tussen Barisdam en Zarren, waar de Handzamevaart nog kronkelt en meandert, oefent een grote aantrekkingskracht uit op watervogels en steltlopers. Het is ook een waardevol gebied voor tal van roofvogels. Anderzijds ligt ook natuurterrein Ruidenberg deels op Kortemarks grondgebied.

Beide stukken natuur kunnen met een gids bezocht worden.

Meer praktische info over het verkennen van deze natuurgebieden vind je hier.

Kerken, van Kortemark tot Werken

sint-martinuskerkVijf dorpskernen telt fusiegemeente Kortemark, en bijgevolg dus ook vijf majestueuze kerkgebouwen. In Kortemark zelf is dat de Sint-Bartholomeuskerk, in Handzame de Sint-Hadrianuskerk, in Zarren de Sint-Dionysiuskerk, in Werken de Sint-Martinuskerk en in Edewalle tot slot de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk.

Meer toelichting bij deze vijf kerkgebouwen vind je hier.


Contact informatie