Zwerfvuilhandhavers op pad in onze gemeente

6
jan
2023

Een mooie en propere leefomgeving: we vinden het allemaal aangenaam. Het vergt echter een gezamenlijke inzet om de buurt netjes te houden. Jammer genoeg ontsieren zwerfvuil en sluikstort regelmatig straten en groenzones, ook in onze gemeente. Sensibilisering kan helpen, net als de onbaatzuchtige en niet aflatende inzet van onze Mooimakers. Wanneer lievemoederen niet meer helpt, is handhaving nodig. Want wie niet horen wil, moet voelen.

Boetes tot 350 euro

De Vlaamse overheid ondersteunt lokale besturen in deze strijd. Via afvalstoffenmaatschappij OVAM stelt ze 30 speciaal daartoe opgeleide ‘zwerfvuilhandhavers’ ter beschikking. Deze duo’s gaan actief de straat op en kunnen overtreders op heterdaad betrappen. Ze mogen ook beboeten wanneer iemand pakweg een drankblikje, snoepwikkel of sigarettenpeuk achteloos weggooit of de drol van zijn hond niet opruimt. Dergelijke GAS-boetes kunnen oplopen tot 350 euro. Een bedrag waarvoor je je (wan)gedrag al eens kunt gaan aanpassen.

Ook in onze gemeente worden sinds januari 2023 dergelijke handhavers ingezet. Niet dagelijks en ook niet overal, maar wel onaangekondigd en vooral op zwerfvuilgevoelige plaatsen. Dat kan ook tijdens het weekend, ’s avonds of tijdens publieke evenementen zijn. Bedoeling is dat we op die manier het zwerfvuil verder kunnen terugdringen en zo werken aan een netter straatbeeld.

Dat je dus geen zwerfvuil op straat of in de natuur achterlaat, doe je voortaan dus niet alleen maar uit respect voor je omgeving en de mensen die er leven, maar ook omdat je de centen van een eventuele GAS-boete wel aan leukere dingen kunt besteden…


Contact informatie