Gemeente Kortemark

Vaccineren tegen het coronavirus: in De Mast in Torhout

De komende maanden zullen de inwoners van Kortemark zich tegen het coronavirus kunnen laten inenten in De Mast in Torhout. Ook de inwoners van Koekelare en uiteraard de Torhoutenaren zelf zullen voor hun prikje naar de Mast moeten. De voorbije weken werd daar hard gewerkt aan de uitbouw van een goed gestroomlijnd vaccinatiecentrum.

Er werd al gevaccineerd in de woonzorgcentra en op dit moment draait de vaccinatie op volle toeren in de ziekenhuizen en bij de huisartsen, de bewoners en het personeel van andere collectieve zorgvoorzieningen.

Na hen is het eerst de beurt aan de 65-plussers en risicopatiënten, daarna komen de mensen met een essentieel beroep aan bod. De rest van de bevolking (18+) mag als derde groep op een vaccin rekenen. Zij kunnen daarvoor dus allemaal in een vaccinatiecentrum terecht.

Hoe weet ik dat ik aan de beurt ben?

Twee weken voordat je verwacht wordt in een vaccinatiecentrum, zal je een brief in de bus krijgen.  Daarop vind je een streepjes- en QR-code én een link naar een website waar je je kan registreren: laatjevaccineren.be. Houd dit document goed bij, want je moet het meenemen naar het vaccinatiecentrum.

Je leest in de brief ook wanneer je in het vaccinatiecentrum verwacht wordt. Het gaat om twee data: één voor je eerste inenting en één voor de herhalingsprik, een aantal weken later, afhankelijk van het gebruikte vaccin.

Naast die brief krijg je dezelfde informatie ook nog eens via mail en sms – tenminste: als jouw ziekenfonds over die gegevens beschikt. Zo heb je de link uit de brief meteen ook digitaal en kan je meteen doorklikken naar de juiste webpagina, waar jouw persoonlijke code bovendien ook al is ingevuld.

Geen paniek als je zelf niet online actief bent: op de papieren uitnodiging zal ook een telefoonnummer staan waar je naar kan bellen om je te registreren. Bel je dat nummer, dan word je doorverbonden naar een callcenter, verbonden aan het vaccinatiecentrum in Torhout. Daar helpt men je verder op basis van je naam en rijksregisternummer. Het callcenter zal minstens elke werkdag van 9 tot 16 uur bereikbaar zijn.

Ben ik verplicht om me te laten vaccineren?

Neen. Maar het Agentschap Zorg en Gezondheid hoopt niettemin dat ook jij op de uitnodiging zult ingaan. Om groepsimmuniteit te krijgen, moet immers zo’n 70 procent van de bevolking gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. Je krijgt het vaccin trouwens volledig gratis.

Laten weten dat je geen vaccin wil, kan ook via de link uit de uitnodiging of via het telefoonnummer dat in de uitnodiging staat. Iedereen wordt gevraagd sowieso te reageren op de oproep. Als je laat weten dat je het vaccin weigert, weet men dat er een plaats vrij is in het vaccinatiecentrum om iemand anders uit te nodigen.

Wat als ik niet kan op de voorgestelde momenten?

Dan kan je een andere afspraak maken, hetzij digitaal via de link in de brief, hetzij via het nummer van het lokale callcenter dat vermeld zal staan in de uitnodigingsbrief.

De ministerraad heeft intussen wel beslist dat elke werknemer betaald verlof moet krijgen om zich te laten vaccineren. Dat moet het gemakkelijker maken om je vrij te maken voor je vaccinatie.

Hoe geraak ik in het vaccinatiecentrum in Torhout?

De Mast is een grote evenementenhal in de Industrielaan 2 in Torhout. Er is ruime parking vlakbij voor het complex. Ongetwijfeld heb je ook al gemerkt dat er momenteel grootschalige wegenwerken bezig zijn in Torhout. Toch blijft De Mast vlot bereikbaar.

  • Rij via de Kortemarkstraat Torhout binnen.
  • Als er vrije doorgang is aan het kruispunt Kortemarkstraat-Vredelaan:
  • Sla linksaf aan kruispunt van de Kortemarkstraat met de Vredelaan.
  • Rij rechtdoor tot aan de rotonde Vredelaan/Oostendestraat/Noordlaan.
  • Ga de rotonde op en neem de tweede afslag (Noordlaan).

! Opgelet ! Op de Noordlaan zijn momenteel wegenwerken bezig. Hou rekening met de huidige verkeerssituatie en volg de gele belijning. Het vaccinatiecentrum en de triagepost blijven tijdens de werken vlot bereikbaar.

  • Rij rechtdoor op de Noordlaan.
  • Rij voorbij het kruispunt met de Aartrijkestraat.
  • Neem na het kruispunt de eerste straat rechts (Industrielaan).
  • Rij nog een stukje door tot je vaccinatiecentrum De Mast aan je rechterkant bereikt.
  • Als er werken zijn aan het kruispunt Kortemarkstraat-Vredelaan zul je eerst het verkeer naar rechts mee moeten volgen. Rij rechtdoor tot aan de rotonde Vredelaan/Roeselaarseweg/Rijselstraat, ga de rotonde op en draai de Vredelaan terug op. Je komt nu weer aan het kruispunt met de Kortemarkstraat. Volg vanaf hier weer de gewone beschrijving van de omleiding.

Wat als ik er niet zelfstandig raak?

Kan je zelf niet met de wagen, de fiets of de Belbus naar De Mast? Kan een familielid, vriend, kennis of buur je ook niet brengen? Dan is er de Minder Mobielen Centrale. Het lokaal bestuur kan rekenen op een groep vrijwilligers die minder mobiele mensen, die absoluut geen ander alternatief hebben, naar het vaccinatiecentrum voeren.

Net zoals bij het openbaar vervoer wordt hiervoor een kilometervergoeding gevraagd. Die bedraagt 0,32 euro per kilometer, bovenop het forfaitair startbedrag van 0,50 euro.

Wil je gebruik maken van de Minder Mobielen Centrale of wil je graag meer informatie? Contacteer onze gemeentelijke medewerkster Sigrid hiervoor via 051 575 572 of stuur een mailtje naar mmc@kortemark.be.  

De NMBS biedt sinds zondag 21 maart 2021 ook een gratis treinticket aan voor wie zich van en naar een vaccinatiecentrum moet verplaatsen.

Je vindt alle details over dit initiatief via de onderstaande link:

https://www.belgiantrain.be/nl/tickets-and-railcards/overview-discount/vaccination-ticket

Hoe verloopt de vaccinatie?

Eerst en vooral een praktische tip: kom bij voorkeur in een t-shirt of hemd met korte mouwen. Zo kan het prikje snel en makkelijk worden gezet, zonder nodeloos tijdverlies met het losknopen van hemden of uittrekken van truien.

In elk vaccinatiecentrum zijn er meerdere vaccinatielijnen. In elke vaccinatielijn wordt één type vaccin toegediend, goed voor 20 inentingen per uur.

Een vaccinatielijn kan je vergelijken met een lopende band. Je komt binnen bij het onthaal. Een onthaalmedewerker checkt je identiteitsgegevens en stuur je door naar de registratie. Daar geeft een verpleegkundige je info over het vaccin en overlopen jullie je medische voorgeschiedenis en gezondheidstoestand. Je krijgt er ook een afspraak voor de tweede inenting. Daarna ga je naar de vaccinatieruimte waar een verpleegkundige je vaccineert. Na de vaccinatie mag je, onder toezicht, een kwartiertje rusten in de wachtruimte

Waarom is het belangrijk dat ik mij laat vaccineren?

Vaccinatie is onze belangrijkste troef om de coronapandemie achter ons te laten. Om terug gewoon met vrienden je verjaardag te vieren, je (groot)ouders te knuffelen, op café of restaurant te gaan, of naar een concert of het voetbalstadion. Vaccinatie kan voorkomen dat je ernstig ziek wordt en kan zelfs levens redden.

Een vaccin beschermt het individu. Maar als voldoende mensen gevaccineerd zijn, dan is een hele gemeenschap beschermd. Als je je laat vaccineren, bouw je dus mee aan groepsimmuniteit om zo controle over dit virus te krijgen en het uit de samenleving te krijgen.

Laat je je vaccineren, dan werp je meteen ook een dam op voor zij die zich omwille van onderliggende gezondheidsproblemen niet kunnen laten vaccineren (bv. iemand die een acute kankerbehandeling krijgt of zwangere vrouwen). Ook is vaccinatie belangrijk als je als zorgverlener of met risicogroepen werkt. Zo is de kans klein dat je anderen besmet.

Hoe staat het met het aantal vaccinaties in onze eerstelijnszone?

Daar over vind je meer op deze pagina.

Vind ik ergens nog meer informatie?

Ja. Alle algemene informatie en extra duiding kan je ook altijd terugvinden op www.laatjevaccineren.be.

Praktisch

Communicatie

Stationsstraat 68

8610 Kortemark

Tel. 051 56 81 21

Openingstijden

Iedere werkdag van 08.30 tot 12 uur en van 14 tot 16 uur.