Gemeente Kortemark

Tentoonstelling Andreas Vanpoucke - 5 tot 27 september

 

Andreas Vanpoucke brengt stukje Provence naar Handzame

Vanaf 5 september loopt in OC Hansam te Handzame de tentoonstelling “Van Handzame tot de Provence” van kunstschilder-graficus en voormalig Handzamenaar Andreas Vanpoucke. De overzichtstentoonstelling heeft als doel de trektocht van de kunstenaar tussen beide plaatsen te belichten. De expositie toont werken uit zijn beginjaren van de streek in en rond Handzame, de diverse tussenstops die Vanpoucke maakte, zoals de Belgische kust, Male, Dendermonde en Gent, de voor Kempen, Antwerpen en ten slotte grote zonnige doeken en grafiek die voornamelijk ontstaan zijn in de Provence en langs de Middellandse Zeekust.

Andreas Vanpoucke werd in 1959 geboren te Diksmuide, maar bracht z’n jeugd door in Handzame. Hij studeerde Vrije grafiek bij Raf Coorevits en schilderkunst bij Jef Seynaeve aan de Sint-Lucas Hogeschool Gent en deed er persoonlijk onderzoek naar de ets-en schilderkunst van voornamelijk de negentiende en twintigste eeuw. Na het afronden van zijn opleiding legde hij zich verder toe op beide disciplines. In het begin van de jaren tachtig werd Vanpoucke gevraagd als docent waarneming aan de Antwerpse Sint-Lucas Hogeschool. Hij bleef intussen zelf schilderen, etsen en tekenen en exposeerde meerder malen op diverse locaties in binnen en buitenland. In 1997 besloot hij zich met z’n gezin te vestigen in het Zuid-Franse Saint-Rémy, een klein dorpje gelegen in de Provence, waar de kunstenaar vandaag nog steeds woont.

Vanpoucke is met zijn tentoonstelling “Van Handzame tot de Provence” niet aan zijn proefstuk toe wat betreft exposeren ‘op eigen bodem’. De kunstenaar stelde in 1976 voor het eerst zijn werk tentoon in het gemeentehuis van Handzame. Daarvoor moest hij, naar eigen zeggen, persoonlijk aankloppen bij toenmalig burgemeester Cyriel Beernaert, die hem met plezier deze kans gunde. De aanleiding ervoor was zijn eerste, door Michiel Mispelon uitgegeven kalender met originele pen tekeningen, Daarna exposeerde Vanpoucke in 1994 te Kortemark op vraag van het toenmalige Gudrun comité en in 2003 op verzoek van ÓÓ-Kunst in ‘Den Ast’ te Handzame.

Vanpoucke zijn schilderijen en etsen zijn meer dan idyllische zichten op pittoreske plaatsen en hun ‘locals’. Ze bevatten een zeker realisme die men niet onmiddellijk verwacht bij dergelijke stadsbeelden en landschappen. Hij betracht in zijn werk een stedelijke omgeving met een hedendaagse visie. Hij toont de banale werkelijkheid met elektriciteitspalen, vuilnisbakken en voornamelijk auto’s die prominent aanwezig zijn in zijn oeuvre. De schilderijen waarin de wagens als een soort bolle spiegels de omgeving weerspiegelen ontlokte aan Prinses Carolien van Monaco de omschrijving “ Une nouvelle harmonie “. De term poëtisch realisme sluit waarschijnlijk het dichtste aan bij de stijl die Vanpoucke hanteert. Deze visie paste hij ook toe bij het maken van zijn momenteel uit 410 kleine olie- en acrylschilderijen bestaande pronkstuk: ‘Mur de tendresse’. Dit meerdelige schilderij heeft als onderwerp de mens in zijn huidige leefomgeving, zowel alleen als in gezelschap. Dit veelzijdige kunstwerk dat in open lucht werd getoond in Zuid Frankrijk tijdens het Festival AP’art, stelt de kunstenaar eveneens tentoon in ‘Van Handzame tot de Provence’.

De overzichtstentoonstelling ‘Van Handzame tot de Provence’ van Andreas Vanpoucke loopt van 5 september tot 27 september. De werken zijn elke zaterdag en zondag van 15u tot 19u te bezichtigen in de grote zaal OC Hansam (Handzamestraat 152) en in de kapel van Sint-Jan De Deo te Handzame (Edewallestraat 37). De kapel is uitzonderlijk gesloten op 20 september.

 

op 03 september
Nieuwsoverzicht
Affiche Andreas Vanpoucke