Gemeente Kortemark

Start werken Vrijbosroute op maandag 13 september

Maandag 13 september startten de werken aan de Vrijbosroute. De Provincie West-Vlaanderen gaat de spoorwegroute veiliger, comfortabeler, groener en meer herkenbaar maken. Voor de zomer van 2022 moeten de werken achter de rug zijn. Er is een omleiding voorzien, meer daarover op het kaartje in bijlage of via de website van GisWest. Zoals op de kaart aangegeven, blijft de omleiding tussen Langemark en Kortemark quasi constant behoorlijk parallel aan de fietsroute lopen.
 
Afhankelijk van de werken kan het zijn dat sommige stukken op het traject toegankelijk zijn, maar dit zal niet altijd en overal het geval zijn. Vergewis je steeds van de situatie ter plaatse en houd je aan de voorziene omleiding.
 

Aanpak

De werken omvatten verschillende ingrepen. In hoofdzaak zullen vooral de kruisingen met de dwarsende wegen worden aangepakt en zal de huisstijl overal worden toegepast, onder meer met de herkenbare rood-witte mijlpalen. Die moeten helpen om de oversteken beter te accentueren en veiliger te maken. In totaal gaat het om zeventien kruispunten tussen Kortemark en Langemark-Poelkapelle. Een tiental kilometer fietspad krijgt ook een nieuwe toplaag.

Natuur

Naast de mobiliteitsfunctie vormen de Groene Assen ook een belangrijke natuurverbinding. De Provincie wil de ecologische mogelijkheden van de bermen en de bedding beter benutten. Zo zullen er 427 nieuwe bomen worden geplant, met respect voor de omgeving en de naburige landbouwpercelen. Daarvoor moeten 18 bomen worden gerooid en zullen ook een 40-tal zieke essen verwijderd worden.

Timing

De werken zullen ongeveer 200 dagen in beslag nemen en vinden bewust in de wintermaanden plaats om de hinder voor de fietsers te verkleinen. Tegen de zomer van 2022 moeten de werken achter de rug zijn.

op 10 september
Nieuwsoverzicht