Gemeente Kortemark

Stand van zaken coronabesmettingen in Kortemark

(persbericht - verstuurd op 6 januari 2021)

Na enkele dagen boven de 100 uit te komen, staat de teller van het aantal coronabesmettingen in de voorbije 14 dagen in Kortemark op woensdag 6 januari op 97. Daarmee staat onze gemeente in het nationale koppeloton, als je het omrekent naar het aantal besmettingen per inwonersaantal. Onder andere in Blijvelde en in mindere mate in Sint Jan De Deo in Handzame zijn er momenteel enkele besmettingen te noteren.

In zorginstelling Sint Jan De Deo in Handzame zijn momenteel vier personen besmet met corona. In het woonzorgcentrum Blijvelde in Kortemark verblijven 14 besmette bewoners op de aparte cohortafdeling. Maandag werden alle andere bewoners opnieuw getest. Vandaag woensdag liepen de resultaten daarvan binnen en die zijn hoopgevend: niemand testte immers positief.

Blijvelde zal dan ook opnieuw bezoek toelaten, weliswaar niet op de kamer maar via babbelboxen. Bezoekers moeten op de volledige site van Blijvelde een mondmasker dragen, dus niet enkel in het gebouw.

De gemeentelijke crisiscel staat al van bij het begin met beide directies in nauw overleg om alles van zo kort mogelijk op te volgen en de nodige maatregelen te treffen. Alle betrokken familieleden en personeelsleden werden op de hoogte gebracht.

We vernemen vandaag ook dat het vaccineren in Blijvelde voorzien zou zijn voor de week van 11 januari.

Algemene besmettingen

Niettemin merken we vooral ook nog heel wat besmettingen die niet duidelijk naar één bepaalde haard terug te leiden zijn. Niet iedereen laat zich spontaan testen bij het opmerken van symptomen of gaat in quarantaine als dat eigenlijk wel de bedoeling en zelfs de verplichting is. In samenspraak met de politie en de field agent van de contactopsporing wordt er intussen nauw opgevolgd of de regels ook effectief worden nageleefd.

“De mensen moeten beseffen dat we allemaal een tandje zullen moeten bijsteken om de cijfers weer naar beneden te krijgen”, aldus burgemeester Karolien Damman. “En dat betekent niet alleen je aan de maatregelen houden – mondmasker dragen, handen ontsmetten, afstand houden, maximaal één knuffelcontact – maar ook je laten testen als je je ziek voelt en thuis blijven als dat moet. Anders geven we het virus echt wel vrij spel. Het zou zonde zijn van alle inspanningen die de meerderheid van de inwoners de voorbije maanden al heeft geleverd.”

“We moeten natuurlijk ook niet in een collectieve kramp schieten en de paniek laten regeren of loze geruchten verspreiden op basis van veronderstellingen”, nuanceert de burgemeester. “Vanuit de gemeente gebeurt er nog altijd contact tracing. Zo brengen we zo goed mogelijk eventuele clusters van besmettingen in kaart en ondernemen daar doelgericht actie. Waar nodig communiceert de crisiscel gericht en, als het zinvol is, ook ruimer naar de volledige bevolking.”

Onderwijs

Kort voor, en ook nog tijdens de kerstvakantie waren er enkele besmettingen, gerelateerd aan de vrije basisschool in de Handzamestraat. Twee weken zonder school hielpen het aantal besmettingen daar terug te dringen. Vanuit de crisiscel werden kort voor de heropstart van het schooljaar alle schooldirecties opgeroepen om daadkrachtig op te treden en kinderen, die zich ziek voelden of net terug kwamen uit een rode zone, niet naar school te laten komen. De andere, gezonde kinderen, konden intussen terug veilig en wel naar de klas. Ook daar blijft de gemeentelijke crisiscel dagelijks de vinger aan de pols houden.

op 06 januari
Nieuwsoverzicht
corona