Gemeente Kortemark

Griepvaccinatie: voorrang voor risicogroepen

Wist je dat elke winter 1 op de 10 mensen griep krijgt?  Bescherm je tegen de ziekte en haal nu nog je griepprik voor deze winter. Een vaccinatie maakt de kans dat je griep krijgt een stuk kleiner.

Corona maakt het dit jaar extra belangrijk voor risicogroepen om zich te laten vaccineren tegen de griep. Omwille van een beperkte beschikbaarheid van griepvaccins krijgen zij dan ook voorrang. Behoor je tot één van onderstaande groepen, vraag dan snel een voorschrift aan je arts en haal je vaccin nog voor 15 november. Na die datum kan iedereen een vaccin krijgen.

Wie kan zich laten vaccineren vóór 15 november?

  1. Iedereen vanaf 50 jaar.
  2. Zwangere vrouwen.
  3. Chronisch zieken.
  4. Mensen die in een woonzorgcentrum, psychiatrische instelling voor lang verblijf of instelling voor personen met een beperking opgenomen zijn.
  5. Iedereen die onder hetzelfde dak woont als deze risicogroepen.
  6. Iedereen die onder hetzelfde dak woont als kinderen jonger dan 6 maanden.
  7. Iedereen werkzaam in de gezondheidssector.

Een vaccin biedt de beste bescherming tegen griep. De kans op griep wordt veel kleiner. Krijg je toch griep, dan ben je minder ziek en zijn er minder complicaties. Bovendien vermindert de kans dat een al aanwezige ziekte, zoals diabetes, verergert. Elk jaar zijn er andere griepvirussen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stemt het vaccin af op het griepvirus dat waarschijnlijk zal overheersen in het najaar.

Hoeveel kost je griepvaccin?

Risicogroepen krijgen het griepvaccin voor bijna de helft terugbetaald. Dit jaar komen ook alle 50-plussers in aanmerking voor gedeeltelijke terugbetaling. Het vaccin kost dan ongeveer 4 euro. Verblijf je in een woonzorgcentrum, dan is het zelfs gratis. Wil je weten of je tot een risicogroep behoort? En hoeveel je griepvaccin precies kost? Vraag het je huisarts of huisapotheek.

Meer weten over griep en griepvaccinatie? Surf naar www.laatjevaccineren.be

op 16 oktober
Nieuwsoverzicht
Afbeelding GRIEP