Gemeente Kortemark

Aftappunt Zarrenstraat opnieuw toegankelijk voor lokale landbouwers

Landbouwers uit eigen gemeente kunnen vanaf vrijdag 12 juni voorlopig opnieuw water oppompen uit de Handzamevaart, meer bepaald aan het captatiepunt langs de Zarrenstraat tussen Zarren en Werken. Het captatieverbod werd op verschillende plaatsen in onze provincie versoepeld. Daardoor valt het captatiepunt tussen Zarren en Werken net buiten de verbodszone, zoals ook te zien op de kaart.

Van de diensten van de gouverneur vernemen we echter dat het zoutgehalte op dit punt mogelijk hoog kan liggen. Voor de meeste doeleinden in de landbouw vormt dit geen enkel probleem, maar het kan wel een invloed hebben op jonge bloemkoolplantjes die nog niet in volle grond zitten. De provincie laat nog een geleidbaarheidsmeting uitvoeren op dit punt om na te gaan om welke waarden het gaat.

De bezinkingsput achter het gemeentehuis blijft voorlopig nog elke dag open voor het oppompen van water van 17 tot 23 uur.

Gezien de aanhoudende droogte bestaat de kans dat er binnen afzienbare tijd opnieuw een captatieverbod geldt bij het punt langs de Zarrenstraat. Tot zo lang kunnen de lokale landbouwers er terecht, met respect voor het plaatselijke verkeer en in het bijzonder het fietsverkeer. Landbouwers plaatsen er hun voertuig bij voorkeur weg van het fietspad, zodat de fietsers niet op de rijweg moeten.

op 12 juni
Nieuwsoverzicht
captatie zarren