Gemeente Kortemark

Oude restafvalzak? Voorzie die van een oranje sticker!

Sinds 1 januari 2020 betaal je in de winkel 1,70 euro voor een grote restafvalzak en 0,85 euro voor een kleine. Er werd dus een prijsstijging doorgevoerd. Heb je nog oude restafvalzakken liggen, dan zijn die zeker niet verloren. Je moet er echter wel een oranje sticker op kleven, anders worden ze niet opgehaald.

De stickers zijn te koop in het gemeentehuis (Stationsstraat 68), op het recyclagepark (Den Triangel 11) en in De Roende (Hospitaalstraat 31) in Kortemark. Een volledige sticker wordt gebruikt voor de grote afvalzak en een halve sticker voor de kleine afvalzak.

Je betaalt 40 cent voor een sticker voor een grote afvalzak en 20 cent voor een sticker voor een kleine afvalzak. De stickers worden verkocht tot eind 2020.

PMD-zakken

Voor de PMD-zakken komt er een nieuwe opdruk en is er ook een kleine prijsaanpassing (0,15 euro i.p.v. 0,125 euro), maar de oude PMD-zakken blijven gewoon geldig.

Misvattingen

We merken dat er nog heel wat misverstanden bestaan over deze prijsstijging. Daarom zetten we hier nog enkele puntjes op de i.

1. Een prijsstijging van restafvalzakken is geen gemeentelijke beslissing, maar gaat uit van de betrokken afvalintercommunale, in dit geval Mirom. Daar zijn twaalf gemeentes bij aangesloten en deze prijsstijging geldt overal.
2. Het geld van de vuilniszakken, en van de stickers die momenteel worden verkocht, gaat niét naar de gemeentekas. Elke gemeente koopt stickers aan bij Mirom en verkoopt die opnieuw aan dezelfde aankoopprijs.
3. De prijsstijging van de zakken dekt nog altijd niet de volledige verwerkingskost ervan. Dit betekent dat elke gemeente jaarlijks het verschil nog uit de eigen kas moet bijbetalen aan Mirom.
4. Mirom controleerde in 2018 de restafvalzakken. Daaruit blijkt dat in de Mirom-gemeenten iedereen per jaar gemiddeld 158 kilogram restafval produceert. Dat is een stuk boven de Vlaamse doelstelling van 145 kilogram. Daarom wil de intercommunale iedereen stimuleren om meer en beter te sorteren. Ze doen dat met sensibiliseringscampagnes – onder andere om ons bewust te maken van het feit dat we nog beter kunnen sorteren en eventueel restjes kunnen hergebruiken – maar ook, met het principe ‘de vervuiler betaalt’, door de zakken duurder te maken.

op 29 november
Nieuwsoverzicht
stickers zakken