Gemeente Kortemark

Update landbouwers aangaande captatieverbod

Ondanks de beperkte neerslag de voorbije dagen, blijft het in West-Vlaanderen uitzonderlijk droog. De weersvoorspellingen geven nog een beperkte neerslag aan op 14 juli, met daarna opnieuw een droge periode tot minstens 20 juli. Het verbod om water op te pompen uit de waterlopen wordt door de gouverneur met 14 dagen verlengd.

Behalve de lage waterpeilen is er een bijkomend verontrustend fenomeen. De lange droogteperiode verhoogde het zoutgehalte in het water. Op heel wat plaatsen is het zoutniveau van het water zodanig hoog dat het zelfs als drinkwater niet meer geschikt is. Het is sterk aanbevolen om steeds de waterkwaliteit te laten meten door de waterloopbeheerder alvorens het te gebruiken voor de gewassen en als drinkwater voor de dieren. 

Het verbod om drinkwater te gebruiken voor het wassen van auto's en besproeien van het gazon wordt niet verlengd. Wel is er een warme oproep om blijvend spaarzaam met het drinkwater om te springen. 

De situatie wordt nauw opgevolgd. Een nieuwe evaluatie is voorzien binnen 14 dagen, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Laat ondertussen niet na om de schattingscommissie in te schakelen indien nodig (landbouw@kortemark.be of 051/56.81.21).

op 14 juli
Nieuwsoverzicht