Gemeente Kortemark

Tijdelijke verkeerslichten nabij captatiepunt langs Zarrenstraat in Werken

Er staan momenteel tijdelijke verkeerslichten en bijhorende signalisatie langs de Zarrenstraat tussen Zarren en Werken. Die moeten zorgen voor een veiliger doorstroming van het verkeer ter hoogte van het pompgemaal. Landbouwers rijden er momenteel af en aan om water uit de Handzamevaart te pompen en dat zorgde voor gevaarlijke situaties.

Door het captatieverbod is het voor de land- en tuinbouwers in onze provincie zoeken naar plaatsen waar er nog vrij water opgepompt mag worden. Eind vorige week versoepelde de gouverneur de maatregelen en zo kon er ook weer gecapteerd worden aan het pompgemaal op de lange rechte weg tussen Zarren en Werken. Dat zorgde dit weekend al voor een fikse toeloop van landbouwvoertuigen, zowel van binnen Kortemark als van elders in de regio De Polder. De wachtrij van zware landbouwmachines groeide snel aan en fietsers moesten noodgedwongen de rijweg op om voorbij alle machines te rijden. Dat zijn uiteraard geen ideale omstandigheden.

Enkel uit eigen gemeente

Nog tijdens het weekend was er al een overleg tussen de gemeente, de gouverneur en de Polder Bethoostersche Broeken om zeker alle landbouwers en loonwerkers van buiten Kortemark niet meer toe te laten, zodat de overrompeling toch al een groot stuk zou kunnen worden ingeperkt. De verkeerssituatie zou anders echt te gevaarlijk zijn.

Snelheidsbeperking

Niettemin bleef het ook na deze ingreep nog behoorlijk druk. Daarom werden er nu tijdelijke verkeerslichten geplaatst, zodat het verkeer er beurtelings langs kan. Ook de fietsers mogen, voorafgaand aan het gemotoriseerd verkeer in dezelfde rijrichting, bij groen de hele rijweg op. Auto’s mogen er maximaal 30 per uur rijden, voor tractoren geldt een snelheidsbeperking van 10 km per uur. Landbouwers die na het oppompen opnieuw willen vertrekken, moeten opletten dat ze niet tegen stroom in het verkeer komen.

op 16 juni
Nieuwsoverzicht
verkeerslichten