Gemeente Kortemark

Wat mag er in de nieuwe blauwe zak?

Sukkel jij ook af en toe met die pmd-zak en wat er al dan niet in mag? Dan kunnen we je uitstekend nieuws melden, want vanaf 1 juni mogen er meer verschillende soorten plastic in deze zak, die voortaan gewoon 'de blauwe zak' genoemd zal worden.

Wat mag er voortaan in de blauwe zak?

1. Alle lege plastic verpakkingen. Naast de plastic flessen en flacons mogen er ook plastic schaaltjes, botervlootjes, bakjes, potjes en tubes in. Maar ook folies (bijvoorbeeld plastic rond meerdere verpakkingen of de afsluitfolie van een doos), plastic zakjes en dozen of potten van niet-voedingsmiddelen (bijvoorbeeld een doos van wasmiddel, een bloempot) mogen er voortaan bij.
2. Metalen verpakkingen zoals blikken, kroonkurkjes, metalen koekendozen, aluminium schaaltjes, spuitbussen van voedingsmiddelen en cosmetica, metalen deksels en doppen.

3. Drankkartons van bijvoorbeeld melk, fruitsap of soep.

Aan welke voorwaarden moet de inhoud voldoen om optimaal te kunnen sorteren en recycleren?

1. Alle verpakkingen moeten leeg zijn.

2. Steek alle verpakkingen los van elkaar in de zak. Alleen zo kan de sorteerinstallatie de verpakkingen herkennen en apart uitsorteren. Steek de verpakkingen dus niét in elkaar of samen in kleinere zakjes.

3. Verwijder de plastic folie van de plastic schaaltjes en steek deze los in de blauwe zak

4. Win extra plaats door plastic flessen, drankkartons en blikjes in de lengte plat te duwen. Voorzie flessen en drankkartons na het platdrukken van hun dop.

Wat mag niet?

1. Verpakkingen met een inhoud groter dan 8 liter

2. Verpakkingen met een kindveilige sluiting

3. Verpakkingen die giftige of bijtende producten bevat hebben

4. Verpakkingen van motorolie, pesticiden en siliconetubes

5. Piepschuim

6. Andere plastic voorwerpen zoals emmers, regenponcho’s, regenlaarzen, enzovoort.

Verandert de zak zelf?

Ja, er zijn nieuwe blauwe zakken met de aangepaste sorteerregels in de winkelpunten verkrijgbaar. De prijs ervan is dezelfde en de huidige pmd-zakken mag je verder blijven gebruiken, ook om de extra toegelaten plastic verpakkingen erin op te bergen.

Afvalzak avond voordien vanaf 19 uur buiten

De ophaaldag zoals vermeld op de ophaalkalender blijft behouden. Omdat er meer volume wordt opgehaald, kan het uur waarop de ophalers bij jou langs komen, wel wijzigen. Zet daarom altijd jouw afvalzak de avond voor de ophaaldag buiten, vanaf 19 uur. Kijk hiervoor je ophaalkalender na. Vanaf 5 uur de volgende ochtend start de ophaling.

Kan ik nog met mijn folies, plantentrays en bloempotjes terecht op het recyclagepark?

Omdat je vanaf 1 juni ook folies, propere bloempotten en plantentrays in de blauwe zak mag steken, verdwijnt deze fractie op het recyclagepark.

op 08 mei
Nieuwsoverzicht
De nieuwe blauwe zak.