Gemeente Kortemark

Doe mee aan de muralwedstrijd!

Een mural maken met je groep?

Een mural is een muurschilderij. In het Zuiden worden vaak murales gemaakt om zo op een creatieve manier een item –letterlijk en figuurlijk- in de kijker te zetten.

Begin maart komt een Guillermo Santillana, een kunstenaar uit Guatemala op inleefreis naar West-Vlaanderen.

Enerzijds wil hij kennis maken met onze manier van leven en werken, onze bezorgdheden,.. en anderzijds wil hij ons laten kennismaken met hun manier van leven en werken enz. Dit doet hij vooral via kunst. Zo komt onder meer naar Kortemark om er in het stationsgebouw een mural van 2m op 4m te maken en dit in interactie met 3 verschillende groepen uit West-Vlaanderen.

Naast het muurschilderij dat in het station gemaakt wordt, daagt Guillermo ons ook uit om met een groep een mural te maken, met als thema: ‘kleurrijk verzet tegen de vernieling van de natuur’: een unieke creatie waarmee je op een positieve en creatieve manier protesteert tegen de vernieling van de natuur.

De milieuproblematiek raakt iedereen en hangt nauw samen met de Noord-Zuidproblematiek. Daarom groeide binnen de Noord-Zuidraad van de gemeente Kortemark (11.11.11, Broederlijk Delen, Cadaatan, Missio) het idee om een oproep te doen naar jeugdbewegingen, jeugdhuizen, buitenschoolse kinderopvang,… om deel te nemen aan de muralwedstrijd.

De mural moet aan volgende voorwaarden voldoen:

  • Een schilderij op een muur, stenen vloer of een paneel
  • Een minimale afmeting hebben van 1m x 2m
  • Het kunstwerk is het resultaat van een groepswerk, dus van meer dan 2 personen.
  • De mural moet uiterlijk 11 maart klaar zijn

De inzendingen onderverdeeld naar leeftijd in 3 categorieën:

  • Jonger dan 12 jaar
  • 12-16
  • (jong)volwassenen +16 jaar

Per categorie is er één winnaar. Van de winnende werken wordt een replica geschilderd op een muur in Guatemala: een blijvend symbool van solidariteit tussen Guatemala en wij!

De Noord-Zuidraad wil logistieke ondersteuning geven aan de groepen die een mural willen maken door:

  • Een paneel ter beschikking te stellen evenals vernis om het schilderij weerbestendig te maken
  • Te zorgen dat de door jullie gemaakte murales tijdens het verblijf van Guillermo in West-Vlaanderen (12- 22 maart) op een openbare plaats te zien is, wellicht kunnen jullie murales ook een plek krijgen in de kunstroute van Ookunst
Doe je mee?
Stuur dan –zo vlug mogelijk en uiterlijk 25 februari- een mailtje naar de Noord-Zuidraad: sofie.desmet@kortemark.be met vermelding van de naam van je groep, het aantal groepsleden en de leeftijdscategorie.

 

op 14 februari
Nieuwsoverzicht
mural