Burgerbudget 2024: alle projectvoorstellen op een rij

31
jan
2024

Het gemeentelijk Burgerbudget zet tijdens deze legislatuur jaarlijks een maximumbedrag van 5.000 euro opzij voor het projectvoorstel dat na het wedstrijdgedeelte als winnaar uit de bus komt. Van donderdag 1 februari tot en met vrijdag 15 maart kan het publiek - inwoners van onze gemeente van 16 jaar of ouder - stemmen op de verschillende kandidaten. De publieksstemmen tellen mee voor 35 procent van de totaalscore, net als de stemmen van de verschillende adviesraden. Het college tot slot bepaalt de laatste 30 procent van de stemmen.

We stellen op deze pagina alle kandidaten nog even aan je voor. Via onderstaande groene knop ga je rechtstreeks naar het stemformulier waar je je favorieten kunt aanduiden (maximaal drie, waarbij de eerste keuze 3 punten krijgt, de eventuele tweede keuze 2 punten en de eventuele derde keuze 1 punt).

Naar het stemformulier

 

Voorstelling van de kandidaten

Lichtwandeling in de Krekemeersen

Indiener: Sfeer in Kortemark (vereniging)

Het concept: "Feeërieke en sfeervolle wandeling rond de putten van de Krekemeersen met lichtinstallaties langs de wandelpaden en op het water, met voorziene foodtrucks. De datum van dit evenement moet nog vastgelegd worden. We willen de mensen van Kortemark onderdompelen in een onvergetelijke magische sfeer. Dit evenement willen we gratis toegankelijk maken voor alle inwoners van Kortemark. Daarom hadden wij graag een beroep gedaan op het Burgerbudget om dit deels te kunnen financieren."

Het projectvoorstel van Sfeer in Kortemark downloaden

 

Sneukelpuntjes

Indiener: Natuurpunt Ruidenberg Kern Kortemark (vereniging)

Het concept: "Op drie locaties in de gemeente willen we graag fruit- en notenbomen, bessenstruiken en dergelijke meer aanplanten. Al na enkele jaren kan er al volop geoogst worden: fruit, noten, eventueel op lange termijn hout. We laten mensen kennis maken met het concept dat ze zelfs in hun eigen (kleine) tuin kunnen toepassen, eventueel zelfs meer uitgebreid. Mensen uit de omgeving of passanten kunnen de vruchten opeten of verwerken. Daarnaast vormen de verschillende planten een voedselbron voor allerlei dieren."

Het projectvoorstel van Natuurpunt Kortemark downloaden

 

Artistieke rustbank op begraafplaats Kortemark

Indiener: Danny Bocqué (individuele inwoner)

Het concept: "Graag zou ik op de begraafplaats van Kortemark een extra rustpunt voorzien, in samenwerking met lokale kunstenaar Barry Raçon. Veel bezoekers die hun dierbaren willen bezoeken zijn van respectabele leeftijd. Voor hen is het vaak fysiek moeilijk om in één keer tot daar te stappen. Dit rustpunt - een zitbank in de vorm van een spie, zoals een stuk taart -  moet visueel passen in deze locatie en moet duurzaam en onderhoudsvriendelijk zijn. We voorzien een zitbank in cortenstaal en afgewerkt met duurzaam hardhout. In de bank komt ook een haiku-gedicht en wordt de vorm van een paardenbloem gelaserd, die enkele zaadjes loslaat. De symboliek: de paardenbloem heeft haar werk gedaan en laat haar zaadjes los om het voortbestaan te garanderen. Met andere woorden: hoewel het pijnlijk is om een geliefde te moeten verliezen, kijk vooruit, naar je kinderen en/of kleinkinderen (zaadjes die wegvliegen). Boodschap: het blijft de moeite waard om verder van het leven te genieten."

Het projectvoorstel van Danny Bocqué downloaden

 

Naar het stemformulier

 

We wensen alle deelnemers alvast veel succes!