Burgerbudget 2022: alle projectvoorstellen op een rij

14
jan
2022

Het gemeentelijk Burgerbudget zet tijdens deze legislatuur jaarlijks een maximumbedrag van 5.000 euro opzij voor het projectvoorstel dat na het wedstrijdgedeelte als winnaar uit de bus komt. Van 1 tot en met 26 februari kan het publiek - inwoners van onze gemeente van 16 jaar of ouder - stemmen op de verschillende kandidaten. De publieksstemmen tellen mee voor 35 procent van de totaalscore, net als de stemmen van de verschillende adviesraden. Het college tot slot bepaalt de laatste 30 procent van de stemmen.

We stellen op deze pagina alle kandidaten nog even aan je voor. Via onderstaande groene knop ga je rechtstreeks naar het stemformulier waar je je favorieten kunt aanduiden (maximaal drie, waarbij de eerste keuze 3 punten krijgt, de eventuele tweede keuze 2 punten en de eventuele derde keuze 1 punt).

Naar het stemformulier

 

Voorstelling van de kandidaten

Klinkende Kortemarkse Kroegentocht

Indiener: Stijn De Neve (individuele inwoner)

Het concept: De door corona getroffen lokale horeca én lokale muzikanten en artiesten een hart onder de riem steken door de organisatie van een kroegentocht, waarbij de uitbaters een stuk van het budget krijgen om (bij voorkeur) een lokale artiest te boeken op de avond van de kroegentocht. Een shuttlebus en een tuk-tuk zorgen dat de deelnemers veilig de verschillende cafés kunnen bezoeken.

Klik hier om het ingediende project in detail te bekijken

 

Ontspanningspleintje in het Zuiderpark

Indiener: Elise Pollet (individuele inwoner)

Het concept: "Het Zuiderpark is een recente wijk met zo’n 75 nieuwe woningen. Dat betekent veel bewoners dicht bij elkaar, waaronder een groot aantal kinderen. De wijk werd meteen voorzien van een groenzone, die ik nu graag zou omtoveren tot niet alleen een speelplek voor de kinderen, maar ook een ontmoetings- en ontspanningszone voor alle bewoners." Elise denkt daarbij onder andere aan een klein speeltoestel, een zitbank, enkele platanen, een outdoor fitnesstoestel en een klein sportveldje voor bijvoorbeeld voetbal, basketbal of petanque. Ze sprak de aanpalende buren ook al aan over haar intenties.

Klik hier om het ingediende project in detail te bekijken.

 

Openbaar toilet in centrum van Werken

Indiener: Heidi Dehoorne (individuele inwoner)

Het concept: "Werken, charmant dorp in de Westhoek, is meer en meer een toeristische trekpleister. Vooral wandelaars en fietsers van her en der vinden onze kleine deelgemeente. Spijtig genoeg is er nog altijd geen openbaar toilet beschikbaar. Door mijn beroep als bekkenbodemtherapeute word ik frequent met sociaal isolement van klanten geconfronteerd wegens incontinentieproblematieken. Ik ben dan ook voorstander van een altijd toegankelijk toilet op het marktplein of langs de openbare weg ter hoogte van Hemelsdaele." Heidi denkt momenteel aan een ecologisch toilet dat rond de 5.000 kost, maar overweegt indien nodig aanvullende crowdfunding op eigen initiatief om een nog sterker alternatief te financieren.

Klik hier om het ingediende project in detail te bekijken.

 

Irie Vibes Festival voor elke inwoner gratis

Indiener: Green Forward vzw (vereniging)

Het concept: "Wij willen het Irie Vibes Roots Festival gratis toegankelijk maken voor alle inwoners van Groot- Kortemark. Maar we combineren dit met een traject gedurende het hele jaar waarbij we inzetten op laagdrempeligheid en gaan hiervoor in overleg met 't Schoederkloptje, Sociaal Huis...  Het gaat dus niet om één initiatief, maar om een traject waarbij we kritisch onze eigen werking willen bekijken en cultuur toegankelijk willen maken voor iedereen. Indien het festival omwille van corona niet zou kunnen doorgaan, dan voorzien wij een plan B met een zomerbar (kleinschalig, zelfde locatie, open toegankelijk in het weekend, kleine optredens, thema avonden...).

Klik hier om het ingediende project in detail te bekijken.

 

Natuurpuntjes in elke deelgemeente

Indiener: Natuurpunt Ruidenberg Kern Kortemark (vereniging)

Het concept: "Overal in onze gemeente liggen verloren stukjes gazon. te klein om op te voetballen, te kaal om te picknicken, te saai om naar te kijken, te duur om elke week weer te maaien, te kort om wat leven te behelzen: op de Koutermolenwijk in Kortemark, in de Eikenlaan in Handzame, bij het speelplein in Edewalle, op de Koordhoekwijk in Zarren of in de Werethatuin in Werken. Het zou zoveel meer kunnen zijn. Kleine natuurpuntjes kunnen het verschil maken voor mens en dier, met een insectenhotel in een vlinder- en bijenvriendelijke omgeving, met een speelboom en een heuveltje voor een natuurlijke oplossing voor wie nood heeft aan ruimte om even te spelen."

Natuurpunt maakte ook al een budgetraming op voor dit voorstel.

Klik hier om het ingediende project in detail te bekijken.

 

Zetelrock

Indiener: Jeugdhuis De Fauteuil (vereniging)

Concept: "Het betreft een evenement van Kortemarkenaren voor Kortemarkenaren. Het zou een grootschalig dorpsfeest zijn met optredens, micro evenementen (denk aan een eetwedstrijd, een bierkoning, een piñata voor de kinderen…), DJ-sets, speeches, drankstandjes, eetstandjes, noem maar op. Dit alles wordt georganiseerd vanuit het jeugdhuis in samenwerking met elke Kortemarkse vereniging die hieraan wenst deel te nemen. Zo kunnen wij ook ons steentje bijdragen aan het samenhorigheidsgevoel van de Kortemarkenaar."

De Fauteuil voegde geen financiële raming toe, aangezien het burgerbudget zou opgaan in het grotere geheel van om en bij de 15.000 euro aan kosten. "Het is echter wel zo dat de Fauteuil de kosten van het evenement zal dragen en de verenigingen daar met hun standjes gratis gebruik van mogen maken. In die zin kan gesteld worden dat het Burgerbudget gebruikt zou worden om alle (rand)animatie te bekostigen, zodat we dit met de Fauteuil financieel kunnen dragen. Concreet willen we het burgerbudget dus écht gaan gebruiken voor de bevolking van Kortemark."

Klik hier om het ingediende project in detail te bekijken

 

We wensen alle deelnemers alvast veel succes!


Contact informatie